Jongsocialisten Antwerpen

Luister naar de stem van jongeren in de stad!

Advertenties

Jongsocialisten Antwerpen voert op dinsdag 25 november actie bij de start van de gemeenteraad in Antwerpen. De jongeren roepen het stadsbestuur en de gemeenteraadsleden op om meer oog te hebben voor kinderen en jongeren in de koekenstad. “Het stadsbestuur lijkt vergeten te zijn dat meer dan een derde van de bevolking jonger is dan 30”, zegt Jongsocialisten Antwerpen, “Het wordt hoog tijd dat ze naar hun stem leren luisteren.” De jongeren delen wattenstaafjes uit aan de leden van de gemeenteraad met een oproep om ‘de oren uit te kuisen en te luisteren naar de Antwerpse jeugd’.

Met meer dan een derde inwoners onder dertig behoort Antwerpen tot één van de jongste steden van het land. “Een uitdaging voor een stad, maar één waar heel wat opportuniteiten in schuilen”, zegt Jongsocialisten Antwerpen, “Deze bestuursploeg lijkt dat – jammer genoeg – vergeten te zijn.”

Terwijl de gemeenteraad de begroting voor 2015 onder de loep neemt, vragen de jongeren om opnieuw te investeren in de Antwerpse jeugd. “De afgelopen jaren hebben we gezien waar de besparingspolitiek van De Wever en co. toe leidt: nougatbollen”, zeggen de jongeren, “De ruimte voor jongeren in onze stad wordt steeds kleiner, prachtige initiatieven voor jongeren krijgen minder middelen en over participatie zullen we maar zwijgen.”

Jongsocialisten Antwerpen verwijst onder andere naar totaal gebrek aan ambitie en visie omtrent cultuur- en vrijetijdsbesteding van kinderen en jongeren in de stad. “Daartegenover plaatst het stadsbestuur dan bv. een voucher dat gezinnen een som geeft om te besteden aan de invulling van die vrije tijd. Een aalmoes waar heel wat gezinnen in onze stad niets mee kunnen aanvangen. ”

Ook jongeren die het moeilijker hebben komen, volgens de Jongsocialisten, in de kou te staan. “Werkingen die zich inzetten voor jongeren die opgroeien in armoede, krijgen bij elke besparingsronde een nieuwe deuk.”

Jongsocialisten Antwerpen zegt dat het probleem niet enkel ligt bij de middelen die in jeugd worden geïnvesteerd. “Een stadsbestuur zou zich moeten bezighouden met het uitbouwen van een leefbare stad. Dat is heel belangrijk voor alle kinderen en jongeren die vandaag en morgen in onze stad zullen opgroeien en leven”, verklaren de jongeren, “Maar ook daar knelt het schoentje. Parken worden parkings, nieuwe speeltuinen worden prestigieuze bouwprojecten en fietsers worden aangeschoten wild door het beleid van deze meerderheid.”

“Het wordt hoog tijd dat iemand opnieuw luistert naar de kinderen en jongeren.”, zegt Jongsocialisten Antwerpen, “Het zijn tenslotte zij die later in deze stad zullen wonen, werken, hun kinderen zullen opvoeden, etc..” Daarom delen ze wattenstaafjes uit aan de gemeenteraadsleden en het stadsbestuur. “Met de wattenstaafjes kunnen ze eerst en vooral hun oren eens goed uitkuisen. Misschien helpt het hen wel om de stem van de jongeren opnieuw te horen en te waarderen.”

De jongeren hebben ook nog een speciale boodschap voor burgemeester De Wever. “Enkele weken terug vroegen we u te stoppen met polariseren, maar vorige week kon u het opnieuw niet laten om een andere democratische stem – één die u niet deelt – in de hoek te zetten als crimineel. Wij zullen u vertellen wat pas écht crimineel zou zijn, meneer De Wever, niet luisteren naar de stem van kinderen en jongeren in uw stad. Als u echt gelooft in de kracht van steden, investeer dan ook in haar jongeren. Dat niet doen zou een ramp zijn voor Antwerpen.”

Advertenties

Advertenties